Het is druk op het elektriciteitsnet en dus is het zaak om het bestaande net nu zo slim mogelijk te gebruiken. Eén van de manieren om dat te doen is door ‘energiehubs’ te creëren. Een energiehub is een lokale samenwerking van bedrijven, instellingen en bewoners waarin het opwekken en afnemen van energie onderling wordt afgestemd. De provincie Zuid-Holland gaat 'energieregisseurs' inzetten om lokale energiehubs makkelijker te realiseren.
Vorige maand kwam Tennet met het bericht dat het stroomnet ook in Zuid-Holland volloopt. Dat wordt ook wel netcongestie genoemd. "Er wordt hard gewerkt aan de verzwaring van elektriciteitsnetten, maar dat kost veel tijd", legt gedeputeerde Berend Potjer uit. "Daarom is het op korte termijn belangrijk om met slimme oplossingen te komen. Regionale energiehubs helpen om vraag en aanbod van energie beter in balans te brengen. Dit past ook in de ontwikkeling van decentralisering van het energiesysteem, waarbij we minder afhankelijk worden van buitenlandse mogendheden." Volgens experts kun je door dynamisch meten en sturen ongeveer drie keer zoveel uit het bestaande elektriciteitsnet halen.
Ook het Rijk ondersteunt de ambitie om energiehubs te creëren. Tot 2030 heeft het kabinet 166 miljoen euro uitgetrokken voor het Stimuleringsprogramma energiehubs. Het idee hierachter is dat energiehubs ook bij andere maatschappelijke vraagstukken gaan helpen, zoals woningbouw, mobiliteit en netcongestie. Met de 3,5 miljoen euro voor Zuid-Holland worden de energieregisseurs betaald en worden ook kennisbijeenkomsten door de provincie Zuid-Holland georganiseerd, zodat gemeenten en bedrijventerreinen van elkaar kunnen leren.